”Outfluencer” inspirerar unga att leva hållbart

Adam Holm är vindsurfare och äventyrare som startat projektet "Chasing the Elements" och #TASTEORWASTE. Foto: Adam Holm

Månadens världsförbättrare i augusti heter Adam Holm, 23 år och dubbel världsmästare i vindsurfing. Adam kallar sig för "outfluencer" och vill inspirera unga att spendera mer tid i naturen för att lära känna sig själva, må bättre och förstå och respektera vår planet.

För fyra år sedan satsade Adam Holm allt för att kvalificera sig för de olympiska spelen i Rio de Janeiro och tävla om medalj. Trots att han lyckades fick han inte tävla vilket gjorde honom förkrossad. Hade han tränat så hårt och nästan riskerat sin hälsa för ingenting?

- Misslyckandet blev en ögonöppnare för mig. Det kändes som om jag hade levt med skygglappar och bara fokuserat på en enda grej på ett egoistiskt sätt. Att delta i OS, och till och med kanske vinna medalj, skulle inte ha gjort någon skillnad, varken för mig eller världen, säger Adam.

Istället bestämde han sig för att använda sin energi till att inspirera unga att förändra sin livsstil, exempelvis att minska skärmtiden och ge. sig ut.

 – Naturen har alltid varit min energikälla. Att umgås med min familj och mina vänner, vara utomhus och hitta utmaningar är vad som driver mig och får mig att må bra.

För att lyckas startade han projektet "Chasing The Elements" där ett filmteam följt unga aktiva inom olika extremsporter som surf, skateboard, och skärmflygning för att dela deras passionerade intresse och starka band till naturen med andra.

- Att vara ute minskar stressen, förbättrar minnet och ökar livskvalitén. Men barn och unga bry sig inte om naturen om de inte kommer ut och skapar sina egna band, berättar Adam som menar att lösningar till mänskligt välmående och många miljöfrågor bottnar i relationen mellan människa och natur.

För att lyfta sambanden spelade man in en dokumentär som skildrar unga extremsportares resor och upplevelser längs den norska nordkusten. Adam har besökt ett trettiotal skolor i Sverige för att visa och prata om filmen och om sina erfarenheter som surfare.

- Dom här skolbesöken och tiden då jag har varit ute med eleverna har verkligen lärt mig att det bästa jag kan göra för att bidra till förändring är att visa människor min relation till naturen, min passion och den energi som det ger mig. Förhoppningsvis kommer folk att bli inspirerade att gå ut och hitta sina egna band.

2017 inledde Adam tillsammans med Stockholm Environment Institute (SEI) och Berghs School of Communications #TASTEORWASTE-initiativet med fokus på det onödiga matsvinnet I Sverige. Här utmanas elever att lita på sina sinnen, att lukta och smaka, innan de slänger mat.

Nu förbereder Adam ett nytt projekt som heter "Love Like Nature". Tanken är att leva tillsammans med tre olika grupper av urinnevånare i Sydamerika; Kunas av havet, Kogis av bergen och Cofanesna av djungeln. Projektet syftar till att vidareutveckla förbindelsen mellan människa och natur och jämföra hur olika livsstilar påverkar människors välbefinnande, särskilt i relation till stress, lycka och samhällsengagemang.

Vill du veta mer om Adams arbete, läs mer på www.adamholm.com

Text: Patricia Vilchis Tella, Stockholm Environment Institute (SEI)

#månadensvärldsförbättrare lyfter fram unga personer som med kraft arbetar för att förändra samhället i en hållbar riktning – med fokus på lärande. Initiativet är ett samarbete mellan en rad organisationer som verkar inom UNESCO Global Action Programme (GAP) on Education for Sustainable Development (ESD) i Sverige.