Det största hotet mot vår planet är tron på att någon annan kommer att rädda den

Yara Faris är 20 år och arbetar som ungdomsledare för Schysst. Intressen: Umgås med familj och vänner, resa och kolla på tv-serier. Målsättning: Att göra skillnad.

Månadens världsförbättrare i september är Yara Faris, 20 år. Yara arbetar som ungdomsledare i Naturskyddsföreningens ungdomsverksamhet Schysst, där hon på ett lekfullt sätt engagerar unga i miljö- och hållbarhetsfrågor.

– När man väl blir medveten om planetens mående är det svårt att inte försöka göra något åt det, tycker Yara. Att åstadkomma förändring driver mig! Jag blir också motiverad av alla inspirerande människor runt omkring mig.

När Yara var 16 år såddes de första fröna till engagemang när hon deltog på aktiviteter med Naturskyddsföreningens verksamhet Schysst. Där paddlade hon kanot, tog fram giftfria skönhetsprodukter, diskuterade olika typer av samhällsfrågor med fokus på planetens mående, och mycket annat. Hennes nyfikenhet uppstod framförallt i frågor kring människans samspel med naturen.

– Jag fick lära mig om miljöfrågor från ett perspektiv som inkluderar människor, berättar Yara. Hela den här kedjan av att det jag gör HÄR i Sverige påverkar människor i andra länder som kan drabbas av miljögifter och naturkatastrofer. Hur människor påverkar andra människor i ett miljömässigt perspektiv tycker jag är viktigt. Det är lätt att sitta och bli arg på politiker eller andra styrande, men alla har också ett eget ansvar.

Idag arbetar Yara som ungdomsledare för Schysst. I sitt lärande utgår hon från ungas egna perspektiv med utgångspunkt för målgruppens egna hjärtefrågor. Hon lär inte ut på det klassiska undervisande sättet, utan på ett lekfullt sätt där hon kombinerar lärande med upplevelser. I sitt arbete har hon särskilt fokus på mål 12, hållbar konsumtion och produktion, mål 13, att bekämpa klimatförändringarna och mål 15, ekosystemet och vikten av den biologiska mångfalden.

I Naturskyddsföreningens ungdomsverksamhet Schysst får unga möjlihet att delta i upplevelsebaserade aktiviteter och lära sig mer om miljö- och hållbarhetsfrågor. Bilden är tagen under en fjällvandring i Sylarna.

Utöver att hon jobbar på Naturskyddsföreningen har Yara ett gediget ideellt engagemang och är styrelseledamot i Bromma KFUM, ambassadör för KFUMs Din Agenda där hon går den internationella utbildningen Leadership Academy.

– Vi lever i en tid där det finns förutsättningar för människor att göra skillnad, menar Yara. Men för att det verkligen ska funka måste vi ena oss. Det är verkligen dags för oss att stå upp för det som är rätt och bekämpa det som är fel. Det största hotet mot vår planet är tron på att någon annan kommer att rädda den. Det är dags att agera nu och inte imorgon!

Text: Dena Gevarez och Carina Grave-Müller, Naturskyddsföreningen
Foto: Yara Faris/Naturskyddsföreningen

#månadensvärldsförbättrare lyfter fram unga personer som med kraft arbetar för att förändra samhället i en hållbar riktning – med fokus på lärande. Initiativet är ett samarbete mellan en rad organisationer som verkar inom UNESCO Global Action Programme (GAP) on Education for Sustainable Development (ESD) i Sverige.